Search
Close this search box.

Vedlikehold og rengjøring av parkett

Det er flott med ekte tregulv, men det er lett å glemme vedlikeholdet. Det kan være fristene å bare dra over alle gulvflater med såpemidler og masse vann for å holde det rent, men dette kan i visse tilfeller gjøre mer skade enn nytte.

Det er flott med tregulv, men det er lett å glemme vedlikeholdet. Det kan være fristene å bare dra over alle gulvflater med såpemidler og masse vann for å holde det rent, men dette kan i visse tilfeller gjøre mer skade enn nytte. Parketten trenger gjerne litt særbehandling for å holde seg fin over tid. Det er viktig at du setter deg inn i forebyggende pleie av tregulv for å opprettholde god standard over tid.

Gulv utsettes ofte for støv og sand som du tar med utenfra, og her er parketten litt mer utsatt enn mange andre typer gulv. Vi anbefaler derfor at du kjøper deg en god matte både utenfor inngangspartiet og innenfor utgangsdøren for å tørke av skoene for smuss. Bare pass på at matten ikke blir liggende fuktig på parketten.

Søler du mat, vann eller annet drikke på parketten, fjern det raskt og sørg for at parketten blir helt tørr. Som er generelt råd anbefaler vi også å lime på filtputer under alle møbler slik at gulvet ikke skades av riper. Kontorstoler bør ha bløte gummihjul, eller at det benyttes en underlagsplate.

Daglig rengjøring

Parkettgulvet foretrekker støvsuging ved regelmessig rengjøring eller bruk av tørrmopp. Ikke glem å ta ned børstene på støvsugerens munnstykke, for å unngå riper.

Gulvvask

Ved gulvvask, bruk så lite vann som mulig og vri opp kluten godt. Bruk kun et rengjøringsmiddel beregnet på oljede eller lakkerte gulv, eller kun rent vann. Følg bruksanvisningen på rengjøringsproduktet.

Samme veiledning gjelder for flekker på gulvet. Flekker som har sunket ned i overflaten kan evt fjernes ved å pusse med et veldig fint sandpapir og deretter lakkere/olje over flekken.

Behandling av riper

Små riper i parketten kan behandles med en vedlikeholdsolje/-lakk. Pass på å få samme farge som gulvet. Når overflødig olje tørkes av, pass i tillegg på å bruke en klut som ikke loer. Merk at behandling vil ikke fjerne ripen fullstendig, men den vil bli mindre synlig og vil beskytte gulvet videre.

Har du vært uheldig og fått større hakk eller riper, kan gulvet slipes veldig forsiktig med sandpapir korn 180 eller 240 og støvsuges nøye. Påføres deretter 1-2 tynne lag med vedlikeholdslakk/- olje i samme farge som gulvet. Husk at lakken/oljen må herde mellom hver påføring. Les bruksanvisningen på produktet.

Vedlikehold av oljet gulv èn gang pr år

Et oljet gulv vil fort bli slitt og misfarget hvis det ikke får regelmessig pleie og vedlikehold. I verste fall må det kanskje slipes og oljebehandles på nytt. For at gulvet skal beholde sitt utseende og overflate over tid, er det derfor viktig med regelmessig pleie.

For vedlikehold bruk en vedlikeholdsolje. Oljen legger seg som en beskyttende hinne og sørger for pen overflate over tid. Påfør gulvet oljen ved behov, avhengig av bruk og slitasje. Vi anbefaler gjerne 1 gang i året i private hjem og opptil 3-5 ganger i året ved kontorbedrifter el. lign. Påfør vedlikeholdsolje litt oftere der det er stor slitasje, f.eks. med spray eller fra dunk.

Nb! Viktig om olje

Husk at all olje er selvantennelig. Brukte kluter, polersvamper ol. skal senkes i vann eller oppbevares i lufttett metallbeholder etter bruk. Dette pga. fare for selvantennelse.

Vask av andre typer gulv

Har du andre typer gulv, f.eks laminat, vinyl, linoleum eller kork, er det generell vask med ph-nøytral såpe som gjelder. Følg bruksanvisning på produktet.